Undvik misstag vid större köp

Om du köper något begagnat för en mindre summa gör det inte så mycket om det blir fel. Priset är så lågt att det inte gör något om tröjan inte passar perfekt, att sladden inte var kompatibel osv. Men när det handlar om större köp kan det bli riktigt kostsamt. Då gäller det att undvika misstagen och vara säker på att enbart göra bra köp.

Besiktning

Det allra viktigaste är att kunna besikta den sak som ska köpas. Ett exempel kan tas när båtar, bilar eller dyrare elektronik önskas köpas begagnat. Det krävs då att man har god kunskap inom ämnet och därmed vet var man ska titta lite extra.

Har du inte god kunskap om exempelvis begagnade bilar bör du inte heller köpa den privat på egen hand. Ta istället med dig någon vän som kan bilar betydligt bättre än du. Det finns även besiktningsmän som man kan anlita vid köp av exempelvis båt eller bostad. Dessa gör en grundläggande undersökning för att hitta eventuella fel.

Vid köp av bil går det även att göra en förbesiktning vilket betyder att bilen genomgår en liknande undersökning som en besiktning men utan att den är gällande ur ett besiktningsperspektiv.

Ägare och kvitto

Har du, via kontroller, fastställt att sakerna som önskas köpas är av god kvalité är nästa steg att kontrollera säljaren. Ett misstag som annars kan göras är att man köper en bil som är stulen eller att köpet sker med en person som inte är ägaren.

Är det fordon ska därför alltid en koll genomföras mot Transportstyrelsens hemsida. Där ser man snabbt ägare och om det finns skatteskulder på detta fordon.

Kräv även alltid ett kvitto och att få ta ett foto på säljarens ID-kort. Då minskar risken för bedrägeri och samtidigt kan du bevisa köpet om detta skulle ifrågasättas av någon.

Betalning

Swish är ett rekommenderat betalningsalternativ. Du behöver inte ha med dig en mängd kontanter och säljaren kan med säkerhet se att pengarna överförs. Dessutom finns en säkerhet i att du därmed får säljarens telefonnummer och namn. Du kan nu bevisa att betalning skett enligt överenskommet.