Svenska annonseringssidor

Det finns en stor mängd av annonseringssidor på internet. Alla har sina fördelar och nackdelar.

Blocket

Blocket är Sveriges överlägset största webbportal för att köpa och sälja saker som privatperson och har format annonsernas historia helt själv. Här ryms även en hel del annonser från företag. Detta inte minst inom fordonsförsäljning och begagnad elektronik.

Fördelen med Blocket är just dess storlek då en annons får väldigt många besökare. Nackdelen är kostnaden då det inte är värt att sälja billigare småsaker. Lägsta priset per annons är 20 kr men inom vissa kategorier kostar det över 100 kr.

Tradera

Tradera är en auktionssida vilket betyder att säljare lägger ut objekt och sätter ett lägsta pris. Sedan är det upp till köparna att lägga bud fram till att budgivningen avslutas på en förutbestämd tid.

Fördelen med Tradera är att köparna generellt får vad varan är värd. Detta till skillnad mot Blocket då man som okunnig säljare kan lägga ut ett objekt till ett alldeles för lågt pris och sedan sälja till den nivån. Fördelen är även avgifterna då det kan vara lönsamt att sälja oanvända prylar fast de bara är värda några kronor.

Citiboard

Citiboard marknadsförs sig med ”Sveriges största loppis i mobilen”. De har satsat stort på en mobilvänlig och enkel webbplats att navigera sig på. Likt andra liknande sidor kan objekten på sidan sorteras fram via olika kategorier eller var dessa säljs.

En fördel med Citiboard är att annonserna läggs in gratis. Man kan därmed lägga in en annons här först och blir inte objektet sålt kan man lägga några tior på att istället testa Blocket.

Fyndtorget

Fyndtorget är en mindre köp- och säljsida som inte riktigt slagit igenom. Likt citiboard så är det gratis att lägga upp annonser. Däremot är sidan inte lika enkel att hantera som citiboard.

Framförallt är det färre annonser och mindre besökare på sidan. En jämförelse mot Blocket visar detta tydligt. I september 2018 var det 155 annonser i Gävleborg på Fyndtorget. Samma dag var det 15149 annonser i Gävleborg på Blocket!

Lokus.se

Det som är unikt med Lokus.se är att annonserna även kan synas i lokaltidningar. På detta sätt får man en bredare målgrupp. Detta är däremot ett tillval och det går att lägga upp annons utan att välja att den ska synas i tidningen.

På internet är däremot Lokus relativt liten så tjänsten vänder sig främst mot de som primärt vill synas i en lokaltidning och därmed även får möjligheten att synas digitalt.