Undvik att köpa stulna varor

Att köpa saker begagnat har flera fördelar. Det är bland annat billigare och bättre för miljön. Baksidan är däremot att en del saker som säljs via webbplatser som Blocket, Lokus och Tradera är stöldgods. Som köpare har man därför ett ansvar att försöka undvika dessa varor även om det inte alltid är lätt.

Kräv kvitto

Är det dyrare produkter bör du alltid kräva att få kvitto. Det bevisar att personen köpt varan ny från butik, alternativ begagnad från annan privatperson.

Kontrollera fordon

Genom att använda en sökfunktion på Transportstyrelsens hemsida går det att se om ett registrerat fordon är anmält som stulet. En kontroll bör alltid ske eftersom detta även visar om det finns obetalda skatter på fordonet.

Ta alltid ID

Kräv alltid att få fota av säljarens ID-kort. Därmed finns bevis på vem som sålt varan vilket gör att polisen kan spåra hälaren om det är stöldgods som säljs. Personer som säljer stöldgods är generellt mycket försiktiga med att visa upp sin identitet och genom att kräva ID kan tvivelaktiga affärer stoppas.

Stöldskyddsmärkning

En del saker (ofta cyklar) kan vara märkta med stöldskyddsmärkning. I detta fall ska säljaren kunna intyga att denna sak verkligen ägs och att man därmed har rätten att sälja den.

God tro – Gäller inte längre

Kom ihåg att lagen gällande god tro inte längre gäller. Skulle en person kunna bevisa att du har personens stulna ägodelar måste du lämna tillbaka dem. Detta oavsett vad du betalat för dem. Skulle det påvisas att du borde förstått att det varit stöldgods kan du även få böter.

För ett par år sedan blev exempelvis några kvinnor åtalade för häleri efter att de köpt en större mängd helt nya produkter på Tradera. Priset på dessa var en knapp tredjedel mot vad de såldes för i handeln och enligt åklagaren borde dessa kvinnor fattat misstanken med tanke på att det inte var begagnade saker.